За мама и татко
Реклама
реклама
За мама и татко

За мама и татко
Приятели

  Приятели

 
  
За мама и татко

Шуслерови соли за здраве и тонус
 Какво представляват? Шуслеровите соли регулират баланса на минерални вещества в организма. За разлика от хомеопатията те функционират според физиологичните закономерности, което означава, че лечението следи за смущения в правилното функциониране на организма вследствие недостиг на минерални вещества. За да се получат в съответното разреждане (т. нар. потенция) при смилане и стриване, минералните соли се раздробяват изключително фино. Според откритието на д-р Шуслер само така е възможно максималното усвояване на солите от всяка клетка на организма. При лечение с Шуслерови соли не е задължително да се отказвате от каквото и да било, защото всяка от солите продължава да съдържа в себе си следи от изходното вещество. Как да изберете подходящите за вашите оплаквания Шуслерови соли? В справочниците за Шуслеровите соли има описания на различните оплаквания. За да можете да конкретизирате по-точно оплакванията си, наблюдавайте  отделните симптоми и след това да изберете от регистъра най-подходящите соли. Ако те са били правилно избрани, при острите състояния ще се забележи подобрение още в близките няколко дни. При хронични заболявания може да са необходими 3-6 седмици. Ако не настъпи подобрение, значи или заболяването е доста интензивно и трябва непременно да се консултирате с лекар, или не сте избрали правилните соли.
Наблюдават ли се странични ефекти при приемането им? Досега не са били наблюдавани такивая. Няма и взаимодействия с други лекарства.

Когато очаквате дете…
Шуслерови соли са най-оптималното решение за бременните жени! Те спомагат за отслабване на оплакванията и стимулират здравословното развитие на детето.
40-те седмици преди раждането са изключително предизвикателство за организма. Той непрекъснато трябва да коригира загубите на минерални вещества като често посяга към резервите си. Хормоните препускат, бъдещето изглежда и щастливо, и тревожно неизвестно.
Проблемите: кожата на корема се разтяга максимално, гърдите наедряват. Възможна е появата на стрии. Натрупаните през бременността килограми затрудняват работата на венозната система. Най-вече през първите месеци на бременността (под въздействието на хормоните) жените могат да изпаднат в депресия или да изпиват страх от бъдещето.
Най-подходящите соли:
Шуслерови соли №1 Calcium fluoratum D12 подобряват еластичността на кожата. Те помагат и при проблеми с вените.
Соли №7 Magnesium phosphoricum D6 се грижат за душевното спокойствие.
Дозровка: Соли №1: три пъти дневно по две таблетки; соли №7: три пъти дневно по две таблетки.

Коктейлите се грижат за различните нужди на организма

Специалистите препоръчват и 3 много добри комбинации.
Първата е подходяща за бременните след 3-ия месец. Това са Шуслерови соли N 1, 8 и 2 – подобряват еластичността на кожата и подпомагат делящите се тъкани. Как да ги вземате? Сутрин – по две таблетки от сол номер 1; на обед – по 2 таблетки от номер 2; вечер – по две таблетки от номер 8.
Втората комбинация е за бременните в деветия месец. Тя се състои от соли номер 5, 3 и 2 – предпазва бъдещата мама от анемия, пази зъбите, косата, помага и при следродилна депресия.
Третата комбинация е за родилките – тя се състои от соли номер 5, 3, 2 и 7. По пет таблетки от всяка сол се разтварят заедно в една бутилка с вода. Пие се на глътки през целия ден. Ако го правите в последните 2-3 седмици преди термина, ще имате едно безболезнено и нормално раждане.


Представяме ви кратко описание на 12-те соли  - всяка с индивидуалните си предимства:

№1 – Calcium fluoratum (Калциев флуорид)
Солите със защитна функция – за еластична съединителна тъкан и силни стави

На първата от Шуслеровите соли се приписват две важни стабилизиращи функции: от една страна калциевият флуорид се грижи за необходимата на тъканите, костите и лигаментите здравина и се наслоява в горния слой на зъбния емайл. От друга страна тези соли са наричани  „омекотителите”, защото възвръщат еластичността на вече втвърдените и вроговени тъкани, като например белезите. По- точно казано: при състояния на слабост в областта на лигаментите и сухожилията, при увреждания на стойката и отслабване на костите, тези соли могат да се приемат като добавка. За превенция срещу кариес родителите могат да дават на децата си калциев флуорид в продължение на няколко месеца. И при възрастните тези соли се грижат за здрави зъби. Под формата на мехлем пък калциевият флуорид е идеално средство за борба срещу стриите през периода на бременността.

№2 – Calcium phosphoricum (Калциев фосфат)
Стимулират и подсилват растежа – солите за здрави кости

Калциевият фосфат се среща най-често в човешкия организъм – той се съдържа в костите и във всички клетки на организма. Д-р Шуслер наричал тези соли „реставриращо средство” и те наистина са най-добри за възвръщане здравината на костите. Освен това те са признати като идеалното лекарство за цялостно възстановяване след фрактури или прекарано тежко заболяване. Децата, които страдат от болезнено растящи зъби, също започват да се чувстват по-добре, след приемането на този минерал. Макар и по-слабо, той оказва положително влияние и върху кръвосъсирването. Ако често страдате от кръвотечение от носа, това може да бъде решено с приема на Шуслерови соли №2.

№3 – Ferrum phosphoricum (Железен фосфат)
Сила за имунната система, за да сте мобилизирани срещу инфекциите

Желязото е съставна част на хемоглобина и играе важна роля за снабдяването на кръвта с кислород. Което означава, че колкото повече кислород достигне до клетките, толкова повече енергия се произвежда за организма и толкова по- издръжливи сме ние. Изпречва ви се настинка? Ако се приеме навреме, железния фосфат може ефективно да противодейства. Същото важи и при първите признаци на инфекции или изтощение, заради които изглеждаме нездравословно бледи. Минералът също така подобрява умствената дейност и концентрацията и помага на онези, които се непрекъснато се оплакват от студени ръце и крака заради смущения в кръвообращението. Мехлемът, съдържащ железен фосфат, помага при остри форми на охлузвания, натъртвания, ухапвания от насекоми и при слънчево изгаряне.

№4 – Kalium chloratum (Калиев хлорид)
Бодигардът на метаболизма се грижи за здрави лигавици

Стане ли дума за количеството течности в организма, търсете калиев хлорид. Той регулира отделянето на вода от организма, както и функционирането на стомаха и червата. При възпаления на лигавиците, като например възпаление на стомашната лигавица, инфекции на пикочния мехур или на червата, Шуслерови соли №4 действат противовъзпалително. Кожата също печели от тяхното действие: инфекции, свързани с лечението на рани (екземи, херпеси, конюнктивит), могат ефективно да бъдат преборени. Минералът може успешно да се използва и като поддържащо лечение при леки изгаряния, а също така и при тендовагинит.

№5 – Kalium phosphoricum (Калиев фосфат)
Спокойствие и само спокойствие – тези Шуслерови соли помагат при нервност и изтощение

Шуслерови соли №5 са наричани още „солите на нервите”. По правило без калиев фосфат нашите нерви и мускули ще спрат да функционират, защото той зарежда клетките с енергия. А докато минералът регулира правилното разпределение на калиеви и фосфатни йони в организма ни, ще се радваме на вътрешно равновесие. Когато физическите и психическите ни способности отслабнат, това най-вероятно се дължи на смущение в съдържанието на калиев фосфат. От Бърнаут синдром (силно емоционално изтощение), сънливост, проблеми с концентрацията до депресивни състояния могат да бъдат повлияни благоприятно от калиевия фосфат. След физическо изтощение или психическо натоварване (например след изпитна сесия) тези Шуслерови соли действат ободряващо.

№6 – Kalium sulfuricum (Калиев сулфат)
Пречистващите соли - освобождават от баластните вещества и поправят пораженията върху кожата и ноктите

Искате да прочистите организма си? Калиевият сулфат е най- подходящото средство за това. Когато болестотворните причинители и отпадните токсини и шлаки от метаболизма не се изхвърлят навреме, те започват да се натрупват в кожата, съединителната тъкан и отделителният тракт. Последиците от това са изтласкване на болестотворните вещества от организма посредством хронични заболявания (най-често хрема) и абцеси. Шуслерови соли №5 стимулират дейността на черния дроб и подпомагат отделянето на токсините от организма. Калиевият сулфат е изключително важен при хронични заболявания на кожата и мукозните мембрани. Благоприятно се повлияват и екземите, и трудно заздравяващите рани, а също така и невродермитът, и себореята (които се лекуват успешно и с мехлем №6).

№7 – Magnesium phosphoricum (Магнезиев фосфат)
Заличителят на болката сред шуслеровите соли – бързо премахване на спазмите
Кой не е преживявал досадното потрепване на окото или неприятните спазми в прасеца?! Често те са знак за недостиг на магнезий, който трябва да си набавим с храната. В организма магнезиевият фосфат участва в изграждането на костите, мускулите и нервите и е отговорен за регулиране на смущенията в разпределянето. Минералът действа добре като болкоуспокояващо и разхлабващо средство, защото облекчава нервната и мускулната активност. Доказано е положителното му действие при лечение на спазматична кашлица, мигрена, менструални болки и колики (както и при стомашни болки и зъбобол). При мускулна треска магнезиевият фосфат под формата на мехлем е отлично лекарство. Друго негово приложение е т. нар. „Гореща седмица”, която се препоръчва при остри болки: разтворете 10 таблетки от Шуслерови соли №7 в гореща вода и пийте на малки глътки (никога не разбърквайте с метален прибор). Тази напитка се грижи също така и за спокойни сънища.  

№8 – Natrium chloratum (Натриев хлорид)
Минералът, регулиращ водния баланс в организма
В крайна сметка натриевият хлорид е добре познатата ни готварска сол, която се съдържа и в тъканите, и в телесните течности. Ако редовно се храните с прекалено солени храни, рискувате да получите високо кръвно налягане. И обратно, недостигът на сол в организма може да доведе до дехидратация и проблеми с метаболизма. Шуслерови соли №8 координират и водния баланс в организма, и транспортирането на хранителни вещества. Минералът се справя и с оплакванията, които се свързват с повишеното количество течности в организма (отоци, сенна хрема и сълзящи очи) и недостиг на течности (сухи кожа и очи, запек).

№9 – Natrium phosphoricum (Натриев фосфат)
Солите за добър метаболизъм
Ако често ви обхваща глад за сладко, значи имате нужда от Шуслерови соли №9. Натриевият фосфат регулира киселинно-основният баланс на организма и отделянето на пикочна киселина през бъбреците. Според д-р Шуслер консумирането на силно подсладени храни води до повишена нужда от натриев фосфат. Други клинични картини също свидетелстват за  хиперкиселинност, причинена от недостиг на натриев фосфат: подагра, киселини в корема и камъни в жлъчката. При акне, появило се вследствие неправилен метаболизма, си струва да опитате лечение с натриев фосфат.

№10 – Natrium sulfuricum (Натриев сулфат)

Максимално прочистване: детоксикиращото средство сред минералните соли прочиства организма
Ако на натриевият хлорид е поверено хидратирането на организма, то натриевият сулфат има обратната задача: да се справи с натрупаното излишно количество вода. За практикувалите лечебно гладуване натриевият сулфат е по-познат като Глауберова сол, с която се прочистват червата. Хомеотично потенциран под формата на Шуслерови соли, този минерал не е слабително средство, а има възбудително действие върху отделителната система, жлъчката и черния дроб и задвижва енергийният добив в клетките. Към списъка с областите на действие на натриевия сулфат можем да добавим и нарушенията в отделителната система (преситеност и разстройство), а също така и оттичанете на краката и клепачите на очите и обилно сълзящите  обриви.

№11 – Silicea (Силициев двуокис)
Победете остаряването с помощта на това разкрасително средство
По-познат като силициева киселина, силициевият двуокис е козметикът сред Шуслеровите соли. Благодарение на колагенообразуващото му действие, той е смятан за благонадежден съюзник в борбата с преждевременното остаряване, с мимическите бръчки и бръчките около очите. Шуслерови соли №11 влияят добре върху още една проблемна зона – съединителната тъкан и в частност образуването на целулит. Освен разкрасяващо действие, тези минерални соли имат и функцията да заздравяват костите, хрущялите, косата и ноктите. Силициевият двуокис също така стимулира клетъчното хранене в имунната система, поддържа еластичността на кръвоносните съдове и предпазва от артериосклероза.

№12 – Calcium sulfuricum (Калциев сулфат)
За финал – прочистващо и регенериращо средство

През целия си живот д-р Шуслер се колебаел дали №12 в списъка с лечебни соли ще намери място в лечебната му съкровищница. Малко преди смъртта си той ги зачерква от списъка, защото вярвал, че останалите 11 соли могат да поемат тяхното действие. След редица изследвания наследниците на Шуслер променили мнението за соли №12: калциевият сулфат доказал влиянието си върху черния дроб, жлъчката и хрущялите. Посредством очистващото си действие той ускорява лечението на загнояванията, например в случаи на хронични възпаления на околоносната кухина и при ревматични заболявания. Калциевият сулфат действа положително и върху съединителната и костната тъкан – той има противовъзпалително и прочистващо действие.
 
 
< Предишна   Следваща >